· Artykuły naukowe  · 1 minuta

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancji w chipsach.

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancji w chipsach.

Ciekawy jest fakt tego, że oprócz świeżych herbat (białej, czarnej i oolonga), została użyta herbata zeszłoroczna, jak i pył herbaciany (wszystkie herbaty były mielone przed ekstrakcją).

Cięte ziemniaki były moczone w wodnych ekstraktach z tych herbat przez 1h przed smażeniem (100g ziemniaków na 1L ekstraktu). Porównano również wpływ różnych stężeń herbaty ( od 10 do 50 g/L) na zawartość badanych związków.

Badane były głównie związki, które mogą się przycinać do powstawania AGE (końcowych produktów zaawansowanej glikacji), które, z kolei, odgrywają istotną rolę w rozwoju niektórych chorób (cukrzyca, choroby układu krążenia, nowotwory).

Okazało się, że pył z zielonej herbaty w stężeniu 50g/L potrafi zmniejszyć stężenie niektórych prekursorów AGE nawet o 70%, stężenie już powstałych AGE o 42% oraz stężenie potencjalnie kancerogennego hydroskymetylofurfuralu o 73 %.

Jest to bardzo ciekawy sposób na utylizację odpadów przemysłu herbacianego, inny niż pakowanie tego pyłu do torebek.

Źródło: Wang, W.; Wang, H.; Wu, Z.; Duan, T.; Liu, P.; Ou, S.; El-Nezami, H.; Zheng, J. Reduction in Five Harmful Substances in Fried Potato Chips by Pre-Soaking Treatment with Different Tea Extracts. Foods 2023, 12, 321. doi

Share:
Powrót do blogu
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą.

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość. Ale oprócz klasycznych blendów można u nich spotkać rozdział Limited edition, gdzie się ulokowały: matcha z obniżaną zawartością kofeiny, matcha GABA oraz bohater tej opowieści - Matcha Marutou.

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni przed zbiorami do 90% światła docierającego do roślin jest odcinane.