· Chemia herbaty  · 6 minut

O cykadach herbacianych. Szczegóły interakcji Empoasca (Matsumurasca) onukii Matsuda i innych z liśćmi herbaty

W ostatnim tygodniu dużo osób piję tajwański oolong Dong Fang Mei Ren w produkcji którego istotną rolę odgrywają cykady więc przydałoby się o nich powiedzieć.

W ostatnim tygodniu dużo osób piję tajwański oolong Dong Fang Mei Ren w produkcji którego istotną rolę odgrywają cykady więc przydałoby się o nich powiedzieć.

Wiele substancji mających wpływ na aromat i smak herbaty powstaje z mniej lotnych i bardziej stabilnych chemicznie prekursorów zawartych w pędach roślin herbacianych w określonych warunkach - na przykład podczas uszkodzeń mechanicznych. Procesy te są częścią ewolucyjnie ukształtowanych mechanizmów zapewniających ochronę roślin przed szkodnikami, przed patogennymi bakteriami i grzybami itp.. Niektóre operacje technologiczne przetwarzania liści herbaty mają na celu aktywację tych mechanizmów i uwalnianie substancji smakowo-zapachowych. Niestety, w Internecie tego najważniejszego tematu często unika się zastępując “stopniem fermentacji “.

Interakcje między owadami i roślinami (w tym herbacianymi), w których pośredniczą substancje lotne, były badane przez naukowców od dawna. Reakcje roślin są spowodowane zarówno przez samo uszkodzenie mechaniczne, jak i nietypowe dla zdrowych roślin substancje zwane elicytorami. Elicytory mogą pełnić rolę sygnalizacyjną, oddziałując z receptorami w błonach komórek roślinnych, rozpoznając je i wywołując kaskadę reakcji obronnych. Ponadto związki te mogą być zarówno egzogenne wytwarzane przez owady (np. celiferyny), jak i endogenne występujące w roślinie po jej uszkodzeniu (np. inceptyny). W pewnym stopniu można to porównać do odpowiedzi ludzkiego układu odpornościowego na kontakt z antygenem i procesami autoimmunologicznymi. Istnieją elicytory stosowane w rolnictwie w celu zwiększenia odporności roślin na szkodliwe czynniki, na przykład chitozan, który jest częścią chitynowej powłoki owadów i ścian komórkowych grzybów, nie szkodzi roślinom, ale stymuluje reakcje obronne. Można to porównać do szczepień (w pewnym stopniu).

Możliwe są jednak inne mechanizmy działania elicytorów. Np., β-glukozydaza, którą wydzielają niektóre gąsienice, oddziałuje bezpośrednio z glikozydami zawartym w tkankach roślinnych, tworząc substancje lotne, które z kolei przyciągają owadziarki składające jaja do ciał gąsienic.

Geraniol - nienasycony alkohol acykliczny należący do monoterpenów (patrz rys. 1). Geraniol ma kwiatowy zapach i jest szeroko rozpowszechniony w świecie roślin - występuje w olejkach eterycznych z róży, geranium, cytryny, trawy cytrynowej, a także w liczi, winogronach i innych. Stwierdzono, że ma właściwości antybakteryjne i jest wykorzystywany przez rośliny do ochrony przed infekcjami bakteryjnymi; geraniol odstrasza również szkodniki i przyciąga pożyteczne owady, które są ich naturalnymi wrogami - owadziarki(Terebrantes) i muchy z rodziny ścierwicowatych (Sarcophagidae) W roślinach geraniol powstaje z difosforanu geranilu (uniwersalny prekursor wszystkich monoterpenów, którego struktura izoprenowa jest tworzona de novo z acetylo-CoA, patrz rys. 2 ) za pomocą enzymu syntazy geraniolowej. Syntazy geraniolowe są izolowane z bazylii, drzewa kamforowego, barwinka i innych roślin. U owadów również występuje geraniol: u pszczół miodnych pełni rolę feromonu, u chrząszczy z rodziny stonkowatych (Chrysomelidae) powstają z niego substancje ochronne irydoidy itp.

Geraniol
Geraniol

Geraniol jest ważnym smakowo-zapachowym składnikiem herbaty - w szczególności herbat oolong i czerwonych.Znana niektórym miłośnikom herbaty zielona herbaciana cykada Empoasca (Matsumurasca) onukii Matsuda (patrz rys. 3) atakując młode pędy herbaty, znacznie zwiększa zawartość geraniolu w nich. Mniej więcej w ten sam sposób oddziałują z krzewem herbacianym Empoasca flavescens w Dardżylingu i Jacobiasca formosana na Tajwanie.

Logiczne byłoby wobec tego założenie, że dzieje się to poprzez aktywację syntazy geraniolowej liści herbaty, podobnie jak w przypadku linalolu, innego ważnego alkoholu monoterpenowego: trwałe uszkodzenie mechaniczne zwiększa poziom ekspresji genów dwóch różnych syntaz linalolowych, a wzrost ich aktywności prowadzi do nagłego wzrostu stężenia linalolu. Jednak naukowcy z laboratorium botaniki stosowanej w prowincji Guangdong i laboratorium analizy molekularnej i modyfikacji genetycznej roślin uprawnych w południowych Chinach dowiedzieli się, że tak nie jest. Wyniki ich pracy zostały opublikowane pod koniec 2019 r. w czasopiśmie «Biomolecules»

Zhou Yin i współpracownicy odkryli, że chociaż stężenie geraniolu w liściach herbaty, ugryzionej przez cykadę, jest prawie o rząd wielkości większe niż w normalnych liściach, aktywność syntazy geraniolowej w nich nie rośnie, ale nawet nieznacznie spada (patrz ryc. 4). Skąd więc geraniol?

Naukowcy przygotowali ekstrakt z cykad i dodali difosforan geranilu jako substrat - i ta mieszanina reakcyjna zaczęła wytwarzać geraniol. Oznacza to, że enzym zdolny do rozszczepiania difosforanu geranilu w celu wytworzenia geraniolu był zawarty w samych cykadach. Ale wyizolowanie go i określenie jego struktury nie było takie proste.

Biosynteza geraniol
Biosynteza geraniolu. GPP – difosforan geranidylu, , IPP – pirofosforan izopentylu, DMAPP – pirofosforan dimetyloallilu

Cały transkryptom, czyli zbiór wszystkich mRNA(takich samych mRNA w oparciu o które powstała szczepionka Pfizer na COVID-19), został całkowicie wyekstrahowany z cykad, a po odwrotnej transkrypcji został całkowicie odszyfrowany. Następnie wykryto w nim sekwencje nukleotydów pokrywające się z sekwencjami nukleotydów w genach znanych już syntaz terpenowych. I wreszcie zbudowano tak zwane otwarte ramki odczytu, czyli część sekwencji nukleotydów między kodonem START a STOP wraz z odcinkami niekodującymi, niezawierająca kodonu terminacyjnego. Jeszcze niedawno takie rzeczy były możliwe tylko teoretycznie, a teraz jest to zwykła metoda badawcza. Fantastycznie!

Te reprodukowane w warunkach laboratoryjnych geny cykadek były za pomocą wektorów wprowadzone do E. coli i linii komórkowej Sf9 (jest to linia komórkowa wywodząca się z tkanki jąder motyla Spodoptera frugiperda, używana jako biologiczna maszyna do produkcji białek). Następnie zbadano już aktywność syntazy geraniolowej powstałego białka. Ponadto w tej pracy przeanalizowano syntazy terpenowe innych owadów i skonstruowaliśmy ich drzewo filogenetyczne i okazało się, że syntaza geraniolowa cykadek herbaty różni się znacznie od podobnych enzymów innych owadów, ale nie ma już związku z herbatą.

Oprócz syntazy geraniolowej znaleziono w cykadach bakterie Acinetobacter johnsonii . Bakterie z rodzaju Acinetobacter są szeroko rozpowszechnionymi endosymbiontami owadów. Bakterie endosymbionty odgrywają ważną rolę w adaptacji owadów do środowiska: pomagają owadom wchłaniać żywność, rozkładać środki ochrony roślin, wpływać na ich rozmnażanie. Niektóre Acinetobacter więc przyczyniają się do odporności szkodników na środki owadobójcze. Ale niemniej jednak rola Acinetobacter johnsonii w organizmie zielonej cykady herbacianej jest nadal niejasna.

Również okazało się, że geraniol skutecznie hamuje wzrost Acinetobacter johnsonii. Ale właśnie dlaczego cykady wydzielają enzym, w kontakcie którego z difosforanem geranylu zawartym w liściach herbaty powstaje geraniol, który hamuje wzrost żyjących w nich i, teoretycznie, pożytecznych bakterii, których potrzebują - nie jest jasne, potrzebne są dalsze badania. Ale roślina herbaciana najwyraźniej była w stanie dobrze się do tego przystosować – w końcu jej własna syntaza geraniolowa nie jest aktywowana podczas ataku cykad.

Produkcja geraniolu (po lewej) i aktywność syntetazy (po prawej)
Produkcja geraniolu (po lewej) i aktywność syntetazy (po prawej). CK – kontrolna, tzn, pędy bez cykad, Insect – pędy z cykadami Źródło

Wnioski: podczas ataku zielonych cykad, wraz z aktywacją enzymów rośliny herbacianej odpowiedzialnych za uwalnianie substancji smakowych (jak w przypadku linaloolu), dochodzi również do działania enzymów samych cykad, wpływających również na skład chemiczny, aromat i smak herbaty.. Po prostu nie zapominaj, że wszystko to dotyczy tylko niuansów smaku i aromatu, wyrażeń ich poszczególnych odcieni. Chociaż powyższe jest niezwykle fascynujące, Dong Fang Mei Ren produkują ludzie, i w swoich podstawowych cechach profil smakoaromatyczny Peng Feng jest wynikiem jak technologii tak i walki pomiędzy roślinami i owadami, której bohaterami są geny, enzymy i ich substraty.

Źródła: [1] [2] [3]

Źródło: Herbaciarnia „Sowa i panda”

Share:
Powrót do blogu
Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność

Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność

Mówiąc o herbacie od strony chemii byłoby przestępstwem nie wspomnieć o herbatach GABA, które stają się coraz bardziej popularne.GABA czyli kwas gamma-aminomasłowy pełni funkcję głównego hamującego przekaźnika w układzie nerwowym.

O biochemicznych podstawach produkcji oolong. Kwas jasmonowy

O biochemicznych podstawach produkcji oolong. Kwas jasmonowy

Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.Takie systemy po wstępnym przygotowaniu liści pozwalają przyspieszyć między innymi rolowanie, parowanie oraz suszenie herbaty.

Dlaczego zielona herbata jest zielona

Dlaczego zielona herbata jest zielona

Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolorze herbat zielonych i chciałbym opowiedzieć w tym artykule.

Grzyby i bakterie w herbatach heicha

Grzyby i bakterie w herbatach heicha

Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli herbatach ciemnych i zrobić to jak najszybciej. Pomogą mi w tym dwa artykuły opublikowane w marcu 2021 i styczniu 2022 w czasopiśmie Trends in Food Science & Technology.