Kategorii

Chemia herbaty

Dlaczego zielona herbata jest zielona

Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...

In Chemia herbaty, Apr 18, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach heicha

Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...

In Chemia herbaty, Feb 11, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

Herbata i spektroskopia w bliskiej podczerwieni

Niekiedy właściwe pochodzenie herbaty ma znaczenie. W dzisiejszych czasach technologia produkcji jest łatwa do skopiowania, a wygląd, smak i aromat słynnych herbat są odtwarzane w inn...

In Chemia herbaty, Aug 16, 2021

Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność

Mówiąc o herbacie od strony chemii byłoby przestępstwem nie wspomnieć o herbatach GABA, które stają się coraz bardziej popularne.

In Chemia herbaty, Feb 12, 2021

O cykadach herbacianych. Szczegóły interakcji Empoasca (Matsumurasca) onukii Matsuda i innych z liśćmi herbaty

W ostatnim tygodniu dużo osób piję tajwański oolong Dong Fang Mei Ren w produkcji którego istotną rolę odgrywają cykady więc przydałoby się o nich powiedzieć.

In Chemia herbaty, Jan 07, 2021

Herbata konta COVID-19

Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbat...

In Chemia herbaty, Nov 15, 2020

O biochemicznych podstawach produkcji oolong. Kwas jasmonowy

Wiele roślin, w tym herbata, reaguje na różne niekorzystne zjawiska – uszkodzenia mechaniczne, patogeny, suszę itp. – zwiększając produkcję substancji lotnych. Niektóre z tych substan...

In Chemia herbaty, Oct 25, 2020

Metabolizm L-teaniny w tkankach krzewu herbacianego

L-teanina jest najważniejszym aminokwasem krzewu herbacianego, stanowi 40-70% wszystkich wolnych aminokwasów herbaty i wnosi znaczący wkład w jej smak, odpowiadając za słodycz i smak ...

In Chemia herbaty, Oct 04, 2020

Kultywary

Purpurowa herbata. Antocyjany. Zi Ya, Zǐ Juan i Zi Jian

Wraz z odmianami roślin herbacianych, których młode pędy mają jasnozielony kolor, są też takie, w których pąki i młode liście mają czerwonawy, fioletowy lub bordowy kolor. Wynika to z...

In Kultywary, Oct 09, 2020

Anji Bai Cha: o molekularnych podstawach bielactwa herbacianego

Anji Bai Cha (安吉白茶), to nowoczesna odmiana zielonej herbaty z rejonu Anji w prowincji Zhejiang. W latach 70. w pobliżu wsi Dashi odkryto stare drzewo herbaciane o niezwykłym jasnym ko...

In Kultywary, Oct 04, 2020

Technologia produkcji herbaty

Temomi - tradycyjna japońska ręczna obróbka liści herbaty

Obecnie najpopularniejszą japońską herbatą jest sencha, która stanowi ponad połowę całej herbaty produkowanej w Japonii. Ale do XVIII wieku taka herbata - mocno zwinięta w postaci pro...

In Technologia produkcji herbaty, May 15, 2021

Genetyka herbaty

Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa

Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...

In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022

Artykuły naukowe

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.

In Artykuły naukowe, May 25, 2023

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...

In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023

Mikotoksyny w ciemnych herbatach

W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...

In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...

In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

Efekt skali w produkcji sencha

Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.

In Artykuły naukowe, Jan 30, 2023

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...

In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023

Recenzje herbat

Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz

Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...

In Recenzje herbat, Apr 16, 2023

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

In Recenzje herbat, Feb 08, 2023

Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi

Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.

In Recenzje herbat, Feb 07, 2023

Yixing

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023