Kategorii
Chemia herbaty
Dlaczego zielona herbata jest zielona
Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...
In Chemia herbaty, Apr 18, 2022Grzyby i bakterie w herbatach heicha
Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...
In Chemia herbaty, Feb 11, 2022Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022Herbata i spektroskopia w bliskiej podczerwieni
Niekiedy właściwe pochodzenie herbaty ma znaczenie. W dzisiejszych czasach technologia produkcji jest łatwa do skopiowania, a wygląd, smak i aromat słynnych herbat są odtwarzane w inn...
In Chemia herbaty, Aug 16, 2021Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność
Mówiąc o herbacie od strony chemii byłoby przestępstwem nie wspomnieć o herbatach GABA, które stają się coraz bardziej popularne.
In Chemia herbaty, Feb 12, 2021O cykadach herbacianych. Szczegóły interakcji Empoasca (Matsumurasca) onukii Matsuda i innych z liśćmi herbaty
W ostatnim tygodniu dużo osób piję tajwański oolong Dong Fang Mei Ren w produkcji którego istotną rolę odgrywają cykady więc przydałoby się o nich powiedzieć.
In Chemia herbaty, Jan 07, 2021Herbata konta COVID-19
Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbat...
In Chemia herbaty, Nov 15, 2020O biochemicznych podstawach produkcji oolong. Kwas jasmonowy
Wiele roślin, w tym herbata, reaguje na różne niekorzystne zjawiska – uszkodzenia mechaniczne, patogeny, suszę itp. – zwiększając produkcję substancji lotnych. Niektóre z tych substan...
In Chemia herbaty, Oct 25, 2020Metabolizm L-teaniny w tkankach krzewu herbacianego
L-teanina jest najważniejszym aminokwasem krzewu herbacianego, stanowi 40-70% wszystkich wolnych aminokwasów herbaty i wnosi znaczący wkład w jej smak, odpowiadając za słodycz i smak ...
In Chemia herbaty, Oct 04, 2020Kultywary
Purpurowa herbata. Antocyjany. Zi Ya, Zǐ Juan i Zi Jian
Wraz z odmianami roślin herbacianych, których młode pędy mają jasnozielony kolor, są też takie, w których pąki i młode liście mają czerwonawy, fioletowy lub bordowy kolor. Wynika to z...
In Kultywary, Oct 09, 2020Anji Bai Cha: o molekularnych podstawach bielactwa herbacianego
Anji Bai Cha (安吉白茶), to nowoczesna odmiana zielonej herbaty z rejonu Anji w prowincji Zhejiang. W latach 70. w pobliżu wsi Dashi odkryto stare drzewo herbaciane o niezwykłym jasnym ko...
In Kultywary, Oct 04, 2020Technologia produkcji herbaty
Temomi - tradycyjna japońska ręczna obróbka liści herbaty
Obecnie najpopularniejszą japońską herbatą jest sencha, która stanowi ponad połowę całej herbaty produkowanej w Japonii. Ale do XVIII wieku taka herbata - mocno zwinięta w postaci pro...
In Technologia produkcji herbaty, May 15, 2021Genetyka herbaty
Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...
In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022Artykuły naukowe
Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.
In Artykuły naukowe, May 25, 2023Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...
In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023Mikotoksyny w ciemnych herbatach
W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...
In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...
In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023Efekt skali w produkcji sencha
Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.
In Artykuły naukowe, Jan 30, 2023Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów
W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...
In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023Recenzje herbat
Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz
Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...
In Recenzje herbat, Apr 16, 20232020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
In Recenzje herbat, Feb 08, 2023Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi
Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.
In Recenzje herbat, Feb 07, 2023Yixing
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023Popularne artykuły
-
Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
In Artykuły naukowe, -
Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
In Artykuły naukowe, -
Mikotoksyny w ciemnych herbatach
In Artykuły naukowe, -
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
In Yixing, -
Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
In Genetyka herbaty, -
Dlaczego zielona herbata jest zielona
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach heicha
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach puer
In Chemia herbaty, -
Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność
In Chemia herbaty, -
Herbata konta COVID-19
In Chemia herbaty,