Wszystkie artykuły

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

In Recenzje herbat, Feb 08, 2023

Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi

Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.

In Recenzje herbat, Feb 07, 2023

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

Efekt skali w produkcji sencha

Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.

In Artykuły naukowe, Jan 30, 2023

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...

In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023

Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa

Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...

In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022

Dlaczego zielona herbata jest zielona

Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...

In Chemia herbaty, Apr 18, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach heicha

Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...

In Chemia herbaty, Feb 11, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

Herbata i spektroskopia w bliskiej podczerwieni

Niekiedy właściwe pochodzenie herbaty ma znaczenie. W dzisiejszych czasach technologia produkcji jest łatwa do skopiowania, a wygląd, smak i aromat słynnych herbat są odtwarzane w inn...

In Chemia herbaty, Aug 16, 2021