Wszystkie artykuły
2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
In Recenzje herbat, Feb 08, 2023Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi
Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.
In Recenzje herbat, Feb 07, 2023Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023Efekt skali w produkcji sencha
Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.
In Artykuły naukowe, Jan 30, 2023Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów
W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...
In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...
In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022Dlaczego zielona herbata jest zielona
Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...
In Chemia herbaty, Apr 18, 2022Grzyby i bakterie w herbatach heicha
Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...
In Chemia herbaty, Feb 11, 2022Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022Herbata i spektroskopia w bliskiej podczerwieni
Niekiedy właściwe pochodzenie herbaty ma znaczenie. W dzisiejszych czasach technologia produkcji jest łatwa do skopiowania, a wygląd, smak i aromat słynnych herbat są odtwarzane w inn...
In Chemia herbaty, Aug 16, 2021Popularne artykuły
-
Matcha Pokemon – Polchageist
In Inne, -
Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
In Artykuły naukowe, -
Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
In Artykuły naukowe, -
Mikotoksyny w ciemnych herbatach
In Artykuły naukowe, -
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
In Yixing, -
Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
In Genetyka herbaty, -
Dlaczego zielona herbata jest zielona
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach heicha
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach puer
In Chemia herbaty, -
Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność
In Chemia herbaty, -
Herbata konta COVID-19
In Chemia herbaty,