Tags

Matcha Pokemon – Polchageist

Wspaniała wiadomość ze światu pokemonów, w nowym dodatku to grona dołącza – Poltchageist – ceramiczny pojemnik na herbatę (chaire) opętany przez ducha, oraz uzbrojony w chashaku, bamb...

In Inne, Sep 08, 2023

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.

In Artykuły naukowe, May 25, 2023

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...

In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023

Mikotoksyny w ciemnych herbatach

W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...

In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023

Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa

Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...

In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022

Dlaczego zielona herbata jest zielona

Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...

In Chemia herbaty, Apr 18, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach heicha

Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...

In Chemia herbaty, Feb 11, 2022

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność

Mówiąc o herbacie od strony chemii byłoby przestępstwem nie wspomnieć o herbatach GABA, które stają się coraz bardziej popularne.

In Chemia herbaty, Feb 12, 2021

Herbata konta COVID-19

Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbat...

In Chemia herbaty, Nov 15, 2020

plos

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

2016

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

grzyby

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

bakterie

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

puer

Mikotoksyny w ciemnych herbatach

W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...

In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023

Grzyby i bakterie w herbatach puer

W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.

In Chemia herbaty, Feb 07, 2022

food-science

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...

In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023

mdpi-foods

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...

In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023

2023

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...

In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023

Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów

W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...

In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023

palenie

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

herbaty-skalne

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

wuyi

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

aromat

Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong

Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...

In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

smak

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

Maillard

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

yancha

Wpływ palenia na herbatę skalną

Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...

In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023

recenzje

Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha

Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku

In Recenzje herbat, Aug 14, 2023

Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha

Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.

In Recenzje herbat, Jun 02, 2023

Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz

Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...

In Recenzje herbat, Apr 16, 2023

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

In Recenzje herbat, Feb 08, 2023

Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi

Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.

In Recenzje herbat, Feb 07, 2023

oolong

Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong

Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...

In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023

Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz

Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...

In Recenzje herbat, Apr 16, 2023

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

In Recenzje herbat, Feb 08, 2023

thetea

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

In Recenzje herbat, Feb 08, 2023

magnez

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...

In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023

herbaty

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...

In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023

Scientia-Horticulturae

Magnez i jego wpływ na jakość herbaty

Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...

In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023

yixing

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023

yinchen-studio

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023

czajniczki

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023

ceny

Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio

Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...

In Yixing, Feb 26, 2023

heicha

Mikotoksyny w ciemnych herbatach

W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...

In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023

gyokuro

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...

In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023

matcha

Matcha Pokemon – Polchageist

Wspaniała wiadomość ze światu pokemonów, w nowym dodatku to grona dołącza – Poltchageist – ceramiczny pojemnik na herbatę (chaire) opętany przez ducha, oraz uzbrojony w chashaku, bamb...

In Inne, Sep 08, 2023

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.

In Artykuły naukowe, May 25, 2023

Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy

Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...

In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023

teamountain

Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz

Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...

In Recenzje herbat, Apr 16, 2023

cukrzyca

Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen

Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.

In Artykuły naukowe, May 25, 2023

green-tea

Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha

Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku

In Recenzje herbat, Aug 14, 2023

Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha

Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.

In Recenzje herbat, Jun 02, 2023

yuuki-cha

Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha

Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku

In Recenzje herbat, Aug 14, 2023

Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha

Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.

In Recenzje herbat, Jun 02, 2023

food-chemistry-x

Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong

Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...

In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023

kultywar

Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong

Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...

In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023