Tags
featured
Matcha Pokemon – Polchageist
Wspaniała wiadomość ze światu pokemonów, w nowym dodatku to grona dołącza – Poltchageist – ceramiczny pojemnik na herbatę (chaire) opętany przez ducha, oraz uzbrojony w chashaku, bamb...
In Inne, Sep 08, 2023Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.
In Artykuły naukowe, May 25, 2023Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...
In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023Mikotoksyny w ciemnych herbatach
W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...
In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
Pomimo licznych prób naukowcy nie zastosowali jeszcze technik inżynierii genetycznej do stworzenia krzewu herbacianego nie zawierającego kofeinę. Naukowcy z Indii, Japonii, Chin i Sta...
In Genetyka herbaty, Jul 11, 2022Dlaczego zielona herbata jest zielona
Kolor herbaty często jest odznaką jakości lub identyfikatorem rodzaju herbaty – ma przykład sam wygład naparu japońskiej mocno parowanej zielonej herbaty już dużo mówi. Właśnie o kolo...
In Chemia herbaty, Apr 18, 2022Grzyby i bakterie w herbatach heicha
Nie spodziewałem się takiego zainteresowania poprzednim wpisem, więc zdecydowałem się kontynuować tą serie i opowiedzieć o bakteriach i szczególnie grzybach w herbatach heicha czyli h...
In Chemia herbaty, Feb 11, 2022Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność
Mówiąc o herbacie od strony chemii byłoby przestępstwem nie wspomnieć o herbatach GABA, które stają się coraz bardziej popularne.
In Chemia herbaty, Feb 12, 2021Herbata konta COVID-19
Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbat...
In Chemia herbaty, Nov 15, 2020plos
Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 20222016
Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022grzyby
Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022bakterie
Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022puer
Mikotoksyny w ciemnych herbatach
W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...
In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023Grzyby i bakterie w herbatach puer
W czasie przygotowania się do zeszłorocznego festiwalu ‘Czaisz’ znalazłem ciekawy artykuł i dopiero teraz przypomniałem, że chciałem im się podzielić.
In Chemia herbaty, Feb 07, 2022food-science
Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów
W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...
In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023mdpi-foods
Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów
W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...
In Artykuły naukowe, Jan 24, 20232023
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...
In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023Ekstrakt z herbaty w produkcji chipsów
W czasopiśmie Foods, należącym do wydawnictwa MDPI, w styczniu 2023 został opublikowany artykuł, w którym autorzy badają wpływ ekstraktów różnych herbat na ilość szkodliwych substancj...
In Artykuły naukowe, Jan 24, 2023palenie
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023herbaty-skalne
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023wuyi
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023aromat
Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong
Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...
In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023smak
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023Maillard
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023yancha
Wpływ palenia na herbatę skalną
Oolongi skalne z gór Wuyi są bardzo popularne wśród herbaciarzy, ze względu na swój intensywny wszestronny aromat, który w dużym stopniu pochodzi z procesu palenia, często kilku stopn...
In Artykuły naukowe, Feb 05, 2023recenzje
Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha
Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku
In Recenzje herbat, Aug 14, 2023Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha
Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.
In Recenzje herbat, Jun 02, 2023Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz
Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...
In Recenzje herbat, Apr 16, 20232020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
In Recenzje herbat, Feb 08, 2023Recencję herbat - warunki i inne drobiazgi
Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.
In Recenzje herbat, Feb 07, 2023oolong
Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong
Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...
In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz
Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...
In Recenzje herbat, Apr 16, 20232020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
In Recenzje herbat, Feb 08, 2023thetea
2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
In Recenzje herbat, Feb 08, 2023magnez
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...
In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023herbaty
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...
In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023Scientia-Horticulturae
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą. Pozwala...
In Artykuły naukowe, Feb 19, 2023yixing
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023yinchen-studio
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023czajniczki
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023ceny
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
Siłą rzeczy przez kilka ostatnich miesięcy czytałem dużo o czajniczkach yixing - rodzajach gliny, metodach produkcji etc. Przez to również dużo czasu spędziłem na stronach, sprzedają...
In Yixing, Feb 26, 2023heicha
Mikotoksyny w ciemnych herbatach
W artykule o grzybach i bakteriach w herbatach ciemnych(heicha, puer), wspominałem o tym, że niektóre grzyby obecne podczas semifermentacji tych herbat mogą produkować toksyny, które ...
In Artykuły naukowe, Apr 02, 2023gyokuro
Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...
In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023matcha
Matcha Pokemon – Polchageist
Wspaniała wiadomość ze światu pokemonów, w nowym dodatku to grona dołącza – Poltchageist – ceramiczny pojemnik na herbatę (chaire) opętany przez ducha, oraz uzbrojony w chashaku, bamb...
In Inne, Sep 08, 2023Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.
In Artykuły naukowe, May 25, 2023Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
Mówiąc o herbatach japońskich i ich wyjątkowym smaku często się wspomina o procesie zacienienia. Jest to niezbędny etap produkcji takich herbat jak gyokuro czy matcha. Kilka tygodni p...
In Artykuły naukowe, Apr 10, 2023teamountain
Cui Feng Dong Ding Style Gao Shan Oolong 2021 - teamountain.cz
Jak tylko jestem w Pradze, prawie pierwsze miejsce herbaciane do którego zmierzam to teamountain - współczesne wnętrze, dobry wybór oolongów, japońskich herbat zielonych czy też heich...
In Recenzje herbat, Apr 16, 2023cukrzyca
Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
Marukyu Koyamaen jest jednym z większych producentów herbaty matcha w Japonii. Zawsze lubiłem ich produkty, nawet ta najtańsza matcha jest idealną w stosunku cena/jakość.
In Artykuły naukowe, May 25, 2023green-tea
Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha
Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku
In Recenzje herbat, Aug 14, 2023Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha
Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.
In Recenzje herbat, Jun 02, 2023yuuki-cha
Sencha Asanoka 2023 - Yuuki-Cha
Tą herbatę kupowałem też w 2022, i miałem zmieszane uczucia i tak samo sie stało w tym roku
In Recenzje herbat, Aug 14, 2023Matcha Iri Sencha 2023 - Yuuki-Cha
Pachnie bardziej jak gyokuro, bardzooo słodko z nutami umami. Jako że to fukamushicha to dośc drobne listki całe pokryte matcha.
In Recenzje herbat, Jun 02, 2023food-chemistry-x
Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong
Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...
In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023kultywar
Wpływ metody przetwarzania i odmiany krzewu herbacianego na charakterystykę aromatu herbaty oolong
Herbata oolong charekterezuje się wielostopniowym procesem produkcji, gdzie każda zmiana procesu pozwala otrzymać całkiem inny produkt. W nowym artykule z Food Chemistry: X zbadano, w...
In Artykuły naukowe, Aug 20, 2023Popularne artykuły
-
Matcha Pokemon – Polchageist
In Inne, -
Matcha a cukrzyca - Marukyu Koyamaen
In Artykuły naukowe, -
Rzepak i herbata zacieniana - brassinosteroidy
In Artykuły naukowe, -
Mikotoksyny w ciemnych herbatach
In Artykuły naukowe, -
Ceny czajniczków yixing - Yinchen Studio
In Yixing, -
Genetyka herbaty: herbata bezkofeinowa
In Genetyka herbaty, -
Dlaczego zielona herbata jest zielona
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach heicha
In Chemia herbaty, -
Grzyby i bakterie w herbatach puer
In Chemia herbaty, -
Herbata GABA: historia, technologia i skuteczność
In Chemia herbaty, -
Herbata konta COVID-19
In Chemia herbaty,