· Artykuły naukowe · 2 minuty
Magnez i jego wpływ na jakość herbaty
Kiedy mówimy o użyciu nawozów w rolnictwie, w tym produkcji herbaty, to najczęściej przychodzą do głowy nawozy azotowe, które rzeczywiście są najbardziej wykorzystywaną grupą.
Pozwalają zwiększyć płony, efektywniej używać teren. Jednak nie brakuję i efektów negatywnych - pogarsza się smak produktów, nadużycie prowadzi do wydzielania tlenku azotu(I), który jest gazem cieplarnianym.
W czasopiśmie Scientia Horticulturae został opublikowany artykuł o ważności magnezu w uprawie herbaty. Magnez bierze udział w syntezie cukrów i lipidów, kontroli hormonów roślinnych, jest niezbędnym elementem chlorofilu - ważnego pigmentu roślinnego, biorącego udział w procesie fotosyntezy, a dodatkowo wpływa też na wchłanianie innych pierwiastków, m.in. azotu i potasu.
Autorzy prowadzili badania na połu herbacianym w Anxi (kultywar - Tieguanyin), stosując różne dawki magnezu. Okazało się, że użycie magnezu, istotnie zwiększa wchłanianie azotu, większa dostępność azotu też podwyższa stężenie wolnych aminokwasów w herbacie (średnio o około 14%) wraz z tym prawie nie wpływając na zawartość polifenoli, polepszając smak herbaty. Ciekawy jest też, że taka suplementacja zwiększa o około 13% gęstość pąków na krzewach herbacianych - mechanizm tego zjawiska nie jest do końca jasny, ale prawdopodobnie jest związany z regulacją hormonów (stosunku kwas 3-indooctowego do kwasu abscysynowego).
Ma to też pozytywny wpływ na środowisko - azot jest efektywniej wykorzystywany, zmniejsza się wydzielanie tlenku azotu(I)(tu autorzy używają modelu matematycznego, zamiast danych praktycznych, jednak modele te dość dobrze opisują procesy). Uwzględnienie stężenia magnezu do uprawy herbaty może zatem być jedną z podstaw zrównoważonej produkcji herbaty.