Herbata konta COVID-19
Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbatą a SARS-CoV-2.
Dni robią się coraz chłodniejsze, mamy coraz więcej zakażeń koronawirusem. Więc pijemy więcej herbaty, dlatego pomyślałem że przydałoby się powiedzieć trochę o związku pomiędzy herbatą a SARS-CoV-2.
Mechanizacja produkcji sencha w Japonii zaczęła się w 20 latach 20 wieku. A już w latach 60 systemy, usprawniające produkcję herbaty, już były dość często używane.Takie systemy po wstępnym przygotowaniu liści pozwalają przyspieszyć między innymi rolowanie, parowanie oraz suszenie herbaty.
Wraz z odmianami roślin herbacianych, których młode pędy mają jasnozielony kolor, są też takie, w których pąki i młode liście mają czerwonawy, fioletowy lub bordowy kolor. Wynika to z wysokiej zawartości antocyjanów.
L-teanina jest najważniejszym aminokwasem krzewu herbacianego, stanowi 40-70% wszystkich wolnych aminokwasów herbaty i wnosi znaczący wkład w jej smak, odpowiadając za słodycz i smak umami.
Anji Bai Cha (安吉白茶), to nowoczesna odmiana zielonej herbaty z rejonu Anji w prowincji Zhejiang. W latach 70. w pobliżu wsi Dashi odkryto stare drzewo herbaciane o niezwykłym jasnym kolorze młodych pędów. W 1982 r. rozpoczęto prace nad namnażaniem wegetatywnym materiału z tego drzewa