recenzje herbat,

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Polub Feb 08, 2023 · Czas czytania: 1 minuta
2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Udostępnić

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

Zbiór: wiosna 2020

Odmiana krzewu: Si Ji Chun

Nietypowy oolong, które przeszedł przez mocniejsze utlenianie oraz prażenie nad węglem.

sucha herbata
Sucha herbata

Pierwsze parzenia jest nieco mniej intensywne, ale już bardzo słodki i trochę korzenny - w sam raz na zimowe wieczory

pierwsze parzenie
Pierwsze parzenie

Drugie parzenia jeszcze bardziej słodkie, słodycz pozostaje też w aromacie pustej czarki, nutu korzenne ciut zanikają, pojawi się przyjemna łaska wanilii

drugie parzenie
Drugie parzenie

Od trzeciego parzenia smak się stabilizuje, słodycz jest zachowana, do nut korzennych dołączają lekkie kwiaty

Szóste parzenia wciąż smakuje herbatą, można pić bardzo przyjemnie.

Ocena: 8.5/10