· Recenzje herbat  · 1 minuta

2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl

Nietypowy oolong, które przeszedł przez mocniejsze utlenianie oraz prażenie nad węglem.

Nietypowy oolong, które przeszedł przez mocniejsze utlenianie oraz prażenie nad węglem.

Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.

Zbiór: wiosna 2020

Odmiana krzewu: Si Ji Chun

Pierwsze parzenia jest nieco mniej intensywne, ale już bardzo słodki i trochę korzenny - w sam raz na zimowe wieczory

Pierwsze parzenie
Pierwsze parzenie

Drugie parzenia jeszcze bardziej słodkie, słodycz pozostaje też w aromacie pustej czarki, nutu korzenne ciut zanikają, pojawi się przyjemna łaska wanilii

Drugie parzenie
Drugie parzenie

Od trzeciego parzenia smak się stabilizuje, słodycz jest zachowana, do nut korzennych dołączają lekkie kwiaty

Szóste parzenia wciąż smakuje herbatą, można pić bardzo przyjemnie.

Ocena: 8.5/10

Share:
Powrót do blogu
Recencje herbat - warunki i inne drobiazgi

Recencje herbat - warunki i inne drobiazgi

Zacznę od czasu do czasu publikować moje opinię o różnych herbatach, przy tym postaram się podchodzić do oceny jak najbardziej neutralnie i powtarzalnie - zobaczymy co z tego wyjdzie.