· Recenzje herbat · 1 minuta
2020 Baguashan „Tanbei” Charcoal Roasted Si Ji Chun Oolong - TheTea.pl
Nietypowy oolong, które przeszedł przez mocniejsze utlenianie oraz prażenie nad węglem.
Pochodzenie: 300 m.n.p.m., Baguashan, Nantou, Tajwan.
Zbiór: wiosna 2020
Odmiana krzewu: Si Ji Chun
Pierwsze parzenia jest nieco mniej intensywne, ale już bardzo słodki i trochę korzenny - w sam raz na zimowe wieczory
Drugie parzenia jeszcze bardziej słodkie, słodycz pozostaje też w aromacie pustej czarki, nutu korzenne ciut zanikają, pojawi się przyjemna łaska wanilii
Od trzeciego parzenia smak się stabilizuje, słodycz jest zachowana, do nut korzennych dołączają lekkie kwiaty
Szóste parzenia wciąż smakuje herbatą, można pić bardzo przyjemnie.
Ocena: 8.5/10